Πως να είσαι γειωμένη 15+1 τρόποι Β Μέρος

Στο πρώτο μέρος του άρθρου, είδαμε τι είναι η Γείωση, τα οφέλη της και κάποια πράγματα που θεώρησα σημαντικό να αναπτυχθούν.
Σου προτείνω να διαβάσεις πρώτα το Α Μέρος του άρθρου εδώ.
Συνεχίζουμε, λοιπόν, με τις υπόλοιπες ασκήσεις Γείωσης, για άμεσα αποτελέσματα!
4. Κρύο ντους
Αυτή η τεχνική γείωσης έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Η έκθεση στο κρύο έχει αποδειχθεί ότι δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το λίπος και ανεβάζει τη διάθεση (πυροδοτώντας τη ντοπαμίνη).
Εάν δεν συνηθίζεις το κρύο ντους, στο τέλος του ζεστού ντους, άλλαξε το νερό από ζεστό σε κρύο για 30 δευτερόλεπτα.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων, κάνε το νερό ελαφρώς πιο δροσερό και μείνε κάτω από αυτό για όλο και περισσότερο χρόνο. Μέχρι το τέλος των τριών εβδομάδων, το σώμα σου θα συνηθίσει την κρύα θερμοκρασία.
Είναι μια αναζωογονητική εμπειρία και με άμεσα αποτελέσματα γείωσης.
Το συνιστώ εκτός αν έχεις υπέρταση.
Χρόνος: 30 δευτερόλεπτα έως 5 λεπτά.
5. Υγιεινή τροφή που να σε «κρατάει»
Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε περιττό άγχος, σύγχυση και ένταση.
Ως βασική μορφή αυτοφροντίδας, βεβαιώσου ότι λαμβάνεις τουλάχιστον ένα υγιεινό γεύμα τη ημέρα, που μπορεί να σε «κρατήσει».
Εστίασε στην κατανάλωση λαχανικών με ρίζες κάτω από το έδαφος, όπως γλυκοπατάτα, γογγύλι, καρότο, και παντζάρι. Εάν τρως κρέας, αυτό μπορεί επίσης να σε βοηθήσει στη γείωση (το βιολογικό είναι πάντα καλύτερο), καθώς και οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως καστανό ρύζι, κινόα, φασόλια και βρώμη.
Αν δυσκολεύεσαι να βρεις πως να γειωθείς στη στιγμή, γιατί να μην απολαύσεις ένα πλούσιο γεύμα με μερικά από αυτά τα συστατικά;
6. Εστίασε σε κάτι όμορφο
Η εστίαση στην ομορφιά είναι ένας γρήγορος τρόπος να γειωθείς σε οποιαδήποτε κατάσταση.
Όταν το μυαλό είναι στραμμένο στην ομορφιά, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μπει σε μια σπείρα φόβου ή να κατακλυστεί από ανησυχίες.
Κοίτα γύρω σου.
- Ποια καταπραϋντικά, όμορφα ή οπτικά ελκυστικά αντικείμενα μπορείς να βρεις;
Ίσως να εστιάσεις σε μια ακτίνα του ήλιου που λάμπει στον τοίχο, σε ένα δέντρο στο βάθος, σε μια απόχρωση του μπλε που σου αρέσει ή σε ένα σχέδιο στα ρούχα κάποιου.
Αφιέρωσε λίγα λεπτά για να επιτρέψεις σε αυτή την ομορφιά να σε αγγίξει και να γειώσει το μυαλό και το σώμα σου.
7. Κράτα κάτι (ή κάποιον)
Πάρε κάτι ενδιαφέρον από το περιβάλλον σου και παρατήρησέ το για λίγα δευτερόλεπτα.
Εναλλακτικά, αν έχεις κατοικίδιο ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο κοντά, αγκάλιασέ το και εστίασε στη ζεστασιά αυτής της σύνδεσης.
Μπορεί επίσης να σου αρέσει να αγκαλιάζεις τον εαυτό σου! – αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσεις το νευρικό σου σύστημα.
8. Δήλωση Γείωσης
Οι δηλώσεις είναι προτάσεις που βοηθούν στον επαναπρογραμματισμό αρνητικών ασυνείδητων πεποιθήσεων και να έλξουμε όσα επιθυμούμε.
Βοηθάει πάντα να έχεις μερικές βασικές δηλώσεις εύκαιρες, ειδικά για τη Γείωση.
Εάν δεν έχεις κάποια εύκαιρη αυτήν τη στιγμή, μερικά παραδείγματα που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις είναι:
«Είμαι συνδεδεμένος με τη γη»
«Είμαι ασφαλής»
«Βρίσκομαι στο εδώ και τώρα»
«Τώρα, μένω στο κέντρο μου»
«Χαλαρώνω και αναπνέω βαθιά»
«Αφήνω ότι με βαραίνει»
9. Αυτοσυμπόνια
Συχνά, ό,τι και αν βιώνουμε δεν είναι τόσο αρνητικό όσο αυτό που λέει η φωνούλα, ο εσωτερικός κριτής, που ακούγεται μέσα στο μυαλό μας.
Πόσο συχνά έχεις βρεθεί σε μια κατάσταση όπου το μυαλό σου ψιθυρίζει (ή ουρλιάζει) κάτι σαν το εξής: "Δεν μπορώ να το κάνω αυτό!" «Πρέπει να νομίζουν ότι είμαι βλάκας», «Πρέπει να πηγαίνει κάτι εντελώς στραβά με μένα», «Είμαι εντελώς χαζός» κ.ο.κ.
Αρνητικές Σκέψεις: Πως να Τις Μετατρέψεις σε Ευκαιρίες
Η εξάσκηση της αυτοαγάπης και της αυτοσυμπόνιας είναι απαραίτητες πρακτικές για να μάθεις πως να γειώνεσαι.
Το να είσαι απλώς πιο ευγενικός/η και να κατανοείς τον εαυτό σου θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις πολύ καλύτερα τις έντονες καταστάσεις στο μέλλον.
Αυτοσυμπόνια - 4 ασκήσεις για σένα που δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις
10. Εξάσκηση στην ενθύμηση του εαυτού
Όλοι είμαστε προετοιμασμένοι από τη γέννησή μας να προβάλλουμε και να διατηρούμε μια συγκεκριμένη εικόνα του εαυτού μας γύρω από τους άλλους.
Για παράδειγμα, η ταυτότητά σου μπορεί να είναι αυτή μιας αυτόνομης, ειλικρινούς και επιτυχημένης επιχειρηματία ή ενός συνεπή, πρακτικού τύπου ανθρώπου που εκτιμά την αποτελεσματικότητα.
Όποια και αν είναι η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου, είναι επιτακτική ανάγκη να κοιτάξεις πέρα από το πέπλο των πεποιθήσεων, των αναμνήσεων, των ιδανικών, των συναισθημάτων, των αισθήσεων και των εσωτερικών διαλόγων του «Εγώ» σου, και να συνδεθείς με την αληθινή σου φύση.
- Αναρωτήσου, είσαι πραγματικά κάτι τόσο πεπερασμένο, παροδικό και μεταβαλλόμενο όσο τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις που προκύπτουν και ξεθωριάζουν κάθε μέρα μέσα σου;
Όταν απογυμνώνεις ό,τι έρχεται, φεύγει και αλλάζει (όπως το σώμα, η ταυτότητα και η προσωπικότητά σου), ποιος/α είσαι; Τί απομένει;
Η ενθύμηση του εαυτού είναι η πρακτική του να σταματάς τον εαυτό σου ανά πάσα στιγμή και να ρωτάς: «Αυτός/η είμαι πραγματικά;»
Μόλις συνειδητοποιήσεις (όχι νοητικά) ότι οποιαδήποτε κατάσταση, άτομο, επιτυχία ή αποτυχία και αίσθηση δεν είναι πραγματικά «εσύ» και δεν έχει καμία σχέση με το ποιος/α πραγματικά είσαι, μπορείς να χαλαρώσεις στην ολότητα του πραγματικού σου Εαυτού.
Είναι μέσω αυτής της συνειδητοποίησης που μπορείς πραγματικά να ξέρεις ότι ο άσχημος τρόπος με τον οποίο σε αντιμετώπισε ο συνάδελφός σου σήμερα το πρωί, η αποτυχία στις εξετάσεις σου, η πίεση του να πρέπει να κάνεις καλή εντύπωση, δεν έχουν καμία σχέση με «εσένα».
Πως να μην τα παίρνεις όλα προσωπικά
11. Τεχνική «Αναδρομή»
Η τεχνική της αναδρομής είναι πολύ απλή και λειτουργεί με την ακόλουθη προϋπόθεση:
Σε 10 ή 20 χρόνια, θα έχει πραγματικά σημασία το τρέχον πρόβλημά σου;
Με ό,τι κι αν παλεύεις αυτή τη στιγμή, πιθανότατα δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά σε κάποια χρόνια από τώρα, και ακόμα κι αν έχει, υπάρχει πάντα κάτι να μάθεις από τέτοιες καταστάσεις.
Στην πραγματικότητα, το να βρεις το νόημα ή το μάθημα πόνου σου είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να το αντιμετωπίσεις – Αν θέλεις, διάβασε για τον επιζώντα του ναζιστικού στρατοπέδου Viktor Frankl, ο οποίος βρήκε τη φιλοσοφία δημιουργίας νοήματος της λογοθεραπείας.
Η θεμελιώδης αρχή της ζωής είναι ότι «όλα είναι προσωρινά», το ίδιο και η πηγή του εκνευρισμού, της φρενίτιδας ή του θυμού σου.
Η κατανόηση αυτού μπορεί να φέρει εξαιρετική γείωση.
12. Επίγνωση στο σώμα
Η σωματική ενσυνειδητότητα συνδυάζεται καλύτερα με την εστίαση στην αναπνοή σου, η οποία βοηθάει να μείνεις παρών/παρούσα στο σώμα σου.
Γνωστή και απλά ως «σωματική επίγνωση», η σωματική ενσυνειδητότητα βοηθά να ανακατευθύνεις την ενέργεια που εστιάζεις στις σκέψεις, τους φόβους και τα συναισθήματά σου στις αισθήσεις στο σώμα σου.
- Για παράδειγμα, όταν αισθάνομαι ιδιαίτερα αγείωτη, μου αρέσει να εστιάζω στην αναπνοή μου και να κινώ τους ώμους μου κυκλικά.
Η εστίαση στο σώμα μου με αυτόν τον τρόπο με βοηθά όχι μόνο να διώξω τη σωματική ένταση που τείνει να συσσωρεύεται (πολύ) εύκολα αλλά και να επικεντρωθώ στο παρόν.
- Σε άλλους ανθρώπους αρέσει να "μαζεύουν" τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών τους και μετά να τα χαλαρώνουν. Και ξανά το ίδιο.
- Άλλοι προτιμούν να φέρνουν τα χέρια μπροστά στο κέντρο του στήθους, ή να τεντώνουν τα άκρα τους.
13. Σύνδεση με τη Γη
Το να μάθεις πώς να γειώνεσαι είναι στενά συνδεδεμένο με τη Γη.
Τι καλύτερο για να βρεις αυτή την εσωτερική αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας από το να επιστρέψεις στις αρχέγονες ρίζες σου;
- Για να εστιάσεις στην ίδια τη Γη, έχε την επίγνωσή σου στο έδαφος από κάτω σου.
- Νιώσε τον εαυτό σου να υποστηρίζεται καθώς περπατάς, στέκεσαι, κάθεσαι ή ξαπλώνεις.
Αν σου αρέσουν οι οραματισμοί, φαντάσου την ενέργειά σου να βυθίζεται βαθιά στη Γη, σαν ρίζες δέντρων.
Μπορείς επίσης να αντλήσεις ενέργεια από τη Γη μέσω των ποδιών σου για να ενισχύσεις τη γείωση ολόκληρου του σώματός σου.
Επίσης, το περπάτημα στη Γη ξυπόλητος, γνωστό και ως «Earthing», μπορεί να είναι σε γειώσει αμέσως!
14. Συνειδητό περπάτημα
Απλώς περπάτησε και μείνε παρών/παρούσα με το σώμα σου ή το περιβάλλον σου.
Ανάλογα με το πόσο ενεργό είναι το μυαλό σου, χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να φέρεις ηρεμία και συγκέντρωση στο μυαλό σου.
Χρόνος: 10 έως 20 λεπτά.
5 εύκολοι τρόποι για να βάλεις την Ενσυνειδητότητα στη ζωή σου – Mindfulness
15. Κυλήσου!
Έχεις παρατηρήσει ποτέ τις γάτες και τα σκυλιά όταν κυλιούνται στη Γη;
Συχνά αναρωτιέμαι αν ξέρουν ενστικτωδώς πως να αποβάλλουν τη βαριά ενέργεια.
Δοκίμασε να κυλιστείς στη Γη (ναι, θα λερωθείς!).
Θα καταλάβεις γιατί το κάνουν οι γάτες. Εκτός του ότι θα γειωθείς γρήγορα, έχει πολύ ωραία αίσθηση!
Χρόνος: Όση ώρα θέλεις!
16. Δημιούργησε φυσική απόσταση
Πολύ απλά: Φύγε απο εκεί!
Ενώ η απομάκρυνση από μια κατάσταση δεν είναι πάντα δυνατή, είναι συχνά εξαιρετικά χρήσιμο να κάνεις ένα βήμα πίσω και να χαλαρώσεις το σώμα σου.
Αυτή η απλή πράξη επιτρέπει στο μυαλό και το σώμα μας να επεξεργαστούν οτιδήποτε έχει συμβεί.
Το να βρίσκεσαι στη φύση μόνος/η σου είναι ένας υπέροχος τρόπος για να δημιουργήσεις φυσική απόσταση από τα προβλήματά σου, να γειωθείς και να λάβεις την υπενθύμιση ότι η ζωή είναι πολλά περισσότερα από τους φόβους και τους προβληματισμούς.
Βεβαιώσου ότι δημιουργείς λίγο χρόνο για τον εαυτό σου κάθε μέρα – για να επαναφέρεις τα πάντα σε προοπτική, χωρίς να χάνεσαι στις λεπτομέρειες.
Εσύ, σε αγαπάς;
Το να μάθεις πως να γειώνεσαι σε οποιαδήποτε κατάσταση απαιτεί λίγη υπομονή και επιμονή, αλλά είναι απολύτως εφικτό.
Να θυμάσαι ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουμε αγείωτοι και μερικές φορές, παρά τις προσπάθειές μας, καταλήγουμε να νιώθουμε... διασπασμένοι.
Αλλά αυτό είναι εντάξει! Είμαστε απλά άνθρωποι!
Τώρα έχεις αρκετά μονοπάτια, εργαλεία και πρακτικές ώστε να εξασκείσαι στη γείωση, και ελπίζω να τα απολαύσεις.
Είσαι εξίσου ικανός/η να βιώνεις ηρεμία και συγκέντρωση στην καθημερινή σου ζωή όπως οποιοσδήποτε άλλος – το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να εξασκηθείς λίγο.
Πειραματίσου με αυτές τις πρακτικές γείωσης και παρατήρησε τι λειτουργεί για σένα.
Εύχομαι να έχεις γερές ρίζες και να αισθάνεσαι γείωση, σύνδεση με τον εαυτό σου, τους άλλους και τη Ζωή!
Με αγάπη,
Μαρία
Δεν διάβασες το πρώτο μέρος του άρθρου ακόμη;
Διάβασέ το εδώ: Πως να είσαι γειωμένη 15+1 τρόποι Α Μέρος
Disclaimer: Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς και δεν υποκαθιστούν συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία σχετικά με ιατρικές ή ψυχικές παθήσεις. Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτόν τον ιστότοπο ή οποιοδήποτε σχετικό περιεχόμενο δεν πρέπει να λαμβάνονται ως ιατρική ή ψυχιατρική συμβουλή. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν λάβετε οποιεσδήποτε αποφάσεις που σχετίζονται με τη σωματική ή ψυχική σας υγεία.