Είναι αρκετή η αγάπη;

Είναι αρκετή η αγάπη;

Συμβατότητα στις σχέσεις

Συχνά, νομίζουμε ότι επειδή υπάρχει έντονη έλξη στη σχέση μας, είναι και αρκετό για να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και να δεσμευθούμε.

Και ενώ η έλξη είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στις ρομαντικές σχέσεις, δεν είναι ο δείκτης μιας πετυχημένης μακροχρόνιας σχέσης.


Συμβατότητα

Η Συμβατότητα είναι το απαραίτητο συστατικό στις σχέσεις, επειδή είναι η βάση του πόσο καλά τα πας εσύ με τον/την σύντροφό σου.

Η συμβατότητα είναι η ευθυγράμμιση με κάποιον σε σημείο που λειτουργούμε μαζί του αρμονικά.

Πράγματα όπως η σωματική έλξη ή τα συμπληρωματικά ζώδια μπορεί να υποδηλώνουν συμβατότητα σε ένα επιφανειακό επίπεδο.

Ωστόσο, η αληθινή συμβατότητα συχνά περιλαμβάνει το να μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, πεποιθήσεις, ενδιαφέροντα, στόχους και τρόπο ζωής.

Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε τη σημασία της συμβατότητας στις σχέσεις και εξερευνούμε τα σημάδια που μπορούν να υποδεικνύουν ότι εσύ και ο/η σύντροφός σου είστε συμβατοί μεταξύ σας.

Καθώς διαβάζεις τα σημάδια της συμβατότητας σε παροτρύνω να σκεφτείς: 

«Είμαστε συμβατοί σε αυτά ή είμαι απλώς ερωτευμένος μαζί του/της;»


Η Σημασία της συμβατότητας



Η συμβατότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν ξεκινάς να βγαίνεις με κάποιον. 

Μπορεί να γνωρίζεις ότι έχεις συμβατότητα με κάποιον όταν αισθάνεσαι ότι έχεις δημιουργήσει μια σχέση μαζί του, απολαμβάνεις την παρέα του, και οι αξίες σας ευθυγραμμίζονται σε σημαντικούς τομείς.

Το να είστε συμβατοί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μοιράζεστε όλα τα ίδια χαρακτηριστικά, χόμπι, ενδιαφέροντα και απόψεις, αλλά σημαίνει ότι έχετε πολλά κοινά και μπορείτε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά για να επιλύσετε τυχόν διαφορές.

Εάν εσύ και ο/η σύντροφός σου δεν είστε συμβατοί μεταξύ σας, μπορεί να έχετε διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις στα πράγματα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην επικοινωνία και συχνές συγκρούσεις στη σχέση.

Πρέπει να είμαστε ίδιοι με τους συντρόφους μας;

Φυσικά, και όχι! Άλλωστε, δεν είναι ρεαλιστικό.

Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει συμβατότητα μεταξύ μας, και όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα! 


10 σημάδια συμβατότητας σε μια σχέση




Σπάνια έχουμε συμβατότητα σε όλα τα επίπεδα με κάποιον άνθρωπο.

Όταν περνάμε από τα αρχικά στάδια μιας ρομαντικής σχέσης στα επόμενα, πιο βαθιά επίπεδα οικειότητας και εμπιστοσύνης, η συμβατότητα είναι ο δείκτης του πόσο υγιής μπορεί να είναι η σχέση μας. 

Παρακάτω είναι 10 σημάδια που δείχνουν ότι εσύ και ο/η σύντροφός σας είστε συμβατοί μεταξύ σας.

1. Θετικές αλληλεπιδράσεις

Ένα σημαντικό σημάδι συμβατότητας είναι οι θετικές αλληλεπιδράσεις.

Οι θετικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε εσένα και τον/τη σύντροφό σας θα πρέπει να υπερισχύουν των συγκρούσεων και των αρνητικών εμπειριών.

Στα αρχικά στάδια μιας σχέσης, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι περνάτε καλά μαζί, και νιώθετε έλξη ο ένας για τον άλλον. Οι αλληλεπιδράσεις σας ενθαρρύνουν την αμοιβαία θετική εκτίμηση και την δέσμευση μεταξύ σας.

Καθώς περνάτε περισσότερο χρόνο ο ένας με τον άλλον, μπορεί να αισθάνεσαι ότι μπορείς να σχετιστείς μαζί του/της και να έχεις ενθουσιασμό που θα μοιραστείς όλο και περισσότερο τον εαυτό σου μαζί του, ενώ θέλεις να μάθεις περισσότερα για εκείνον/εκείνη.

Με τον καιρό, αναπτύσσετε εμπιστοσύνη και αισθάνεστε άνετα ο ένας με τον άλλον.

Πώς συνδέεσαι με τους άλλους; Τύποι Προσκόλλησης

2. Παρόμοιες Αξίες

Ένας από τους βασικούς δείκτες συμβατότητας είναι να έχετε παρόμοιες απόψεις και αξίες όταν πρόκειται για σημαντικούς τομείς, όπως:

Οικογένεια

Δουλειά

Τρόπο Ζωής

Οικονομικά

Κοινωνική ζωή

Πολιτική

Θρησκεία/πνευματικότητα

Ηθική

Κοσμοθεωρία

ΑΞΙΕΣ Ποιες είναι οι δικές σου;

Οι έρευνες δείχνουν ότι το να έχεις παρόμοιες αξίες με τον/την σύντροφό σου συνδέεται με μεγαλύτερη ευτυχία και ικανοποίηση από τη σχέση. 

Ενώ, η ύπαρξη αντίθετων πεποιθήσεων σε σημαντικούς τομείς συνδέεται με περισσότερο άγχος, συγκρούσεις και κατάθλιψη.

Παράδειγμα 

Φαντάσου ένα ζευγάρι όπου ο ένας είναι πολύ εσωστρεφής, ενώ ο άλλος ιδιαίτερα εξωστρεφής.

Όπως καταλαβαίνεις, ο κάθε σύντροφος χρειάζεται διαφορετικά πράγματα στην καθημερινότητά του για να περνάει καλά.

Ο εσωστρεφής θέλει πολύ χρόνο μόνος του για να γεμίσει τις μπαταρίες του, και η υπερβολική κοινωνικοποίηση θα τον κουράσει. Ο εξωστρεφής σύντροφος όμως, χρειάζεται πολλή κοινωνικοποίηση για να ανανεώσει την ενέργειά του.

7 Σημάδια ότι Είσαι Εσωστρεφής

Αυτοί οι διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας πιθανότατα θα έχουν έναν πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής, σωστά;

Πόσο πιθανό είναι ν’ απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους σαν ζευγάρι, όταν αποζητούν αντίθετα πράγματα;

3. Κοινοί μακροπρόθεσμοι στόχοι



Ένα άλλο σημάδι συμβατότητας είναι να θέλετε τα ίδια πράγματα από τη ζωή και τη σχέση σας. 

Εάν εσύ και ο/η σύντροφός σας είστε ευθυγραμμισμένοι σε σχέση με τους μακροπρόθεσμους στόχους σας, μπορείτε να εργαστείτε μαζί τους προς την κατεύθυνση αυτή.

Από την άλλη, αν θέλετε διαφορετικά πράγματα, μπορεί να δημιουργούνται ρήξεις μεταξύ σας.

Για παράδειγμα, εάν ο ένας από εσάς θέλει παιδιά και ο άλλος όχι, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση και ενδεχομένως να αποτρέψει τη δέσμευση στη σχέση σας.

4. Σωματική έλξη


Η έλξη και η χημεία είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό όσον αφορά τη συμβατότητα.

Σε πολλές περιπτώσεις, η στιγμιαία σωματική έλξη (πιο γνωστή ως «έρωτας με την πρώτη ματιά») μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά και να τους εμπνεύσει να κάνουν μια προσπάθεια να περάσουν χρόνο ο ένας με τον άλλον και να γνωριστούν.

Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης πιθανό η σωματική έλξη να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου μεταξύ ανθρώπων που είναι συναισθηματικά και νοητικά συμβατοί, και έχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η σωματική έλξη από μόνη της δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως συμβατότητα. 

Μπορεί να είναι χρήσιμο να είσαι πιο προσεκτική/ος εάν υπάρχει εξαιρετικά ισχυρή αρχική σωματική έλξη, καθώς αυτή η χημεία μπορεί μερικές φορές να κάνει τους ανθρώπους να αγνοούν ή να παραβλέπουν άλλα σημάδια ασυμβατότητας.

14 «Κόκκινες σημαίες» στις σχέσεις σου που δεν πρέπει να αγνοήσεις

5. Συναισθηματική ευθυγράμμιση

Για να είστε συμβατοί, εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να είστε συναισθηματικά ευθυγραμμισμένοι μεταξύ σας.

Αυτό περιλαμβάνει να συντονίζεστε ο ένας με τα συναισθήματα του άλλου και να είστε σε παρόμοια μήκη κύματος συναισθηματικά, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια βαθιά συναισθηματική σύνδεση. 

Αυτό σταδιακά θα μεταφραστεί σε ένα αίσθημα εγγύτητας, εμπιστοσύνης και οικειότητας στη σχέση.

Ακόμα κι αν δεν είστε πάντα στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος συναισθηματικά, πρέπει να είστε σε θέση να επικοινωνήσετε αυτό που νιώθετε και να ζητήσετε αυτό που χρειάζεστε για να νιώσετε πιο συνδεδεμένοι και συντονισμένοι.

Είσαι συναισθηματικά ώριμος/η;

Πως να ζητήσεις αυτά που θέλεις Α Μέρος

6. Παρόμοια αίσθηση του χιούμορ

Το να μοιράζεστε μια παρόμοια αίσθηση του χιούμορ, και να βρίσκετε χαρά ο ένας στην παρέα του άλλου μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη συμβατότητα. 

Το γέλιο και το παιχνίδι μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας θετικής και ευχάριστης σχέσης.

7. Αυθεντικότητα

Ένας άλλος δείκτης συμβατότητας είναι να αισθάνεσαι άνετα με τον εαυτό σου όταν είστε μαζί. 

Μπορεί να είναι υπέροχο να νιώθεις ότι μπορείς να είσαι ο αληθινός, αυθεντικός εαυτός σου γύρω τους και να μην αισθάνεσαι ότι πρέπει να κρατάς μυστικά ή να κρύβεις κομμάτια σου.

Ένα καλό σημάδι συμβατότητας είναι να μπορείς να είσαι απόλυτα ειλικρινής σχετικά με τα συναισθήματα, τις ελπίδες και τα όνειρά σου χωρίς να περιμένεις ότι ο άλλος θα σε επικρίνει.

8. Αμοιβαία Υποστήριξη

Αν και είναι υπέροχο εσύ και ο σύντροφός σου να έχετε τις ίδιες προτιμήσεις, χόμπι και ενδιαφέροντα, δεν χρειάζεται να σας αρέσουν όλα τα ίδια πράγματα για να είστε συμβατοί.

Ωστόσο, συμβατότητα σημαίνει να υποστηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε με ενθουσιασμό τα χόμπι και τα όνειρα του άλλου. 

Σημαίνει επίσης να σέβεσαι και να ανταποκρίνεσαι στις προτιμήσεις τους, ακόμα κι αν είναι διαφορετικές από τις δικές σου.

9. Αποτελεσματική επικοινωνία

Για να είστε συμβατοί, πρέπει να είστε σε θέση να επικοινωνείτε αποτελεσματικά. 

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κατανοείτε και να μιλάτε ο ένας τη γλώσσα αγάπης του άλλου, ώστε να μπορείτε να δίνετε και να λαμβάνετε αγάπη με τρόπους που σας ικανοποιούν.

Σημαίνει επίσης να μπορείς να επικοινωνείς εποικοδομητικά για την επίλυση συγκρούσεων

Πώς να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία; Διεκδικητικότητα

Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα να εκφράζεστε ελεύθερα, να ακούτε πραγματικά, να βρίσκετε λύσεις μαζί, και να κάνετε συμβιβασμούς ο ένας για τον άλλον.

10. Αποδοχή

Ενώ ο/η σύντροφός σου μπορεί να έχει πολλές θετικές ιδιότητες, ως ανθρώπινα όντα όλοι έχουμε και κάποιες πιο… απαιτητικές ιδιότητες!

Αληθινή συμβατότητα σημαίνει να γνωρίζεις τις ελλείψεις του άλλου και να εξασκείσαι ώστε να τους αποδέχεσαι όπως είναι, με τα ελαττώματα και τις ατέλειες, εφόσον δεν υπάρχει σκόπιμη βλάβη σε κανέναν.

Πώς συνδέεσαι με τους άλλους; Τύποι Προσκόλλησης

Συμβατότητα με την πάροδο του χρόνου

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συμβατότητα είναι περίπλοκη και μπορεί να αλλάξει, καθώς προχωρά μια σχέση.

Για παράδειγμα, η συμβατότητά σας μπορεί να αυξηθεί εάν υιοθετήσετε ο ένας τις απόψεις και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του άλλου, και μοιάζετε περισσότερο ο ένας με τον άλλον με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, η συμβατότητά σας μπορεί να μειωθεί εάν οι συναισθηματικές «αποσκευές» σας εμφανιστούν, και συγκρούονται με τα άλυτα ζητήματα του συντρόφου σας.

Καμία σχέση δεν είναι τέλεια

Τα παραπάνω σημάδια συμβατότητας μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να χτίσουν μια υγιή και ικανοποιητική σχέση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κάθε σχέση είναι μοναδική και ότι αυτό που λειτουργεί για ένα ζευγάρι μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο.

Η σχέση σας δεν χρειάζεται να κάνει τικ όλα τα σημάδια που αναφέρθηκαν, αλλά μάλλον αυτά που έχουν σημασία για εσένα και τον/την σύντροφό σου. 

Γι’ αυτό, μπορείτε να κάνετε μια ειλικρινή και λογική συζήτηση και να συμφωνήσετε σε ορισμένους τομείς που θα κρατούσαν τη σχέση σας ευτυχισμένη, υγιή και δυνατή.

Με αγάπη,

Μαρία


Disclaimer: Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς και δεν υποκαθιστούν συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία σχετικά με ιατρικές ή ψυχικές παθήσεις. Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτόν τον ιστότοπο ή οποιοδήποτε σχετικό περιεχόμενο δεν πρέπει να λαμβάνονται ως ιατρική ή ψυχιατρική συμβουλή. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν λάβετε οποιεσδήποτε αποφάσεις που σχετίζονται με τη σωματική ή ψυχική σας υγεία.