Ghosting Πως να το διαχειριστείς

Κι εκεί που όλα πήγαιναν μια χαρά (ή έτσι νόμιζες), ξαφνικά σε αφήνει στο "διαβάστηκε".
Ξαναστέλνεις μήνυμα, παίρνεις τηλέφωνο…τίποτα.
Μα καλά, τι έγινε;
Το Ghosting συμβαίνει όταν κάποιος τερματίζει απότομα την επικοινωνία με ένα άλλο άτομο, χωρίς καμία εξήγηση.
Το Ghosting μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα σκληρό τέλος σε μια ρομαντική σχέση ή μια σχέση που μόλις ξεκίνησε.
Στη σύγχρονη εποχή, το ghosting έχει γίνει δυστυχώς πιο συνηθισμένο από ποτέ.
Μια έρευνα σε 5.000 άτομα που διεξήχθη από το Forbes Health διαπίστωσε ότι το 76% των συμμετεχόντων είτε είχαν κάνει ghosting σε ένα άλλο άτομο, είτε ήταν αποδέκτες του.
Ακριβώς επειδή το ghosting έχει γίνει πιο συνηθισμένο δεν σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα όταν συμβεί.
Το να σου κάνουν ghosting μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες που διαβρώνουν την αυτοεκτίμησή σου με την πάροδο του χρόνου, και σε κάνουν να αμφισβητείς την αξία σου.
Όταν το ghosting χρησιμοποιείται για τη διακοπή της σύνδεσης, είναι συχνά απότομο και σπάνια συνοδεύεται από προειδοποίηση. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό και ανησυχητικό για το άτομο που είναι ο αποδέκτης, καθώς μένει μόνος/η να μαζέψει τα κομμάτια του, και να αμφισβητήσει τα πάντα σχετικά με τη σχέση.
Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθανόμαστε «κολλημένοι» μετά από τέτοια συμπεριφορά και να μην ξέρουμε πως να προχωρήσουμε.
Το Ghosting μπορεί να προκαλέσει το ίδιο συναίσθημα με ένα άλυτο μυστήριο, αφήνοντάς μας με πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Αυτό συμβαίνει επειδή το να μην γνωρίζεις τον πραγματικό λόγο για τον οποίο συνέβη το ghosting και ν’ αναγκαστείς να αντιμετωπίσεις την αβεβαιότητα, είναι συχνά πιο οδυνηρό από το να γνωρίζεις τον λόγο για τον οποίο κάποιος διέκοψε τόσο απότομα και η σχέση έληξε.
Τι να κάνεις
Εάν είσαι αποδέκτης του Ghosting και δυσκολεύεσαι να προχωρήσεις, λάβε υπόψιν σου τις ακόλουθες συμβουλές:
1. Αναγνώρισε ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τον λόγο
Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι ο επίλογος μιας σχέσης πρέπει να προέρχεται από ένα άλλο άτομο.
Το πρόβλημα με αυτήν την ιδέα είναι ότι αφήνει τη δύναμη στα χέρια του άλλου ατόμου και δεν έχεις άλλη επιλογή από το να περιμένεις το «φάντασμα» να ξεκινήσει μια συζήτηση.
Η σιωπή του λέει πολλά, και ο επίλογος είναι κάτι που μπορείς να δημιουργήσεις μόνος/η σου.
2. Εστίασε για λίγο στη συμπεριφορά του, αντί στη δική σου
Ελλείψει απαντήσεων, πολλοί άνθρωποι που δέχονται ghosting τείνουν να αυτοκατηγορούνται.
Αντί να βλέπεις το ghosting ως αντανάκλαση της αξίας σου, αναρωτήσου, ποιος τύπος ανθρώπου θα είχε αυτή τη συμπεριφορά;
Τι λέει για τον χαρακτήρα του;
Εάν τον εξιδανικεύεις και εστιάζεις στις δυνατότητές του, αναγνώρισε ότι κάποιος που είναι ασφαλής από μόνος του και συναισθηματικά ώριμος δεν θα εκδήλωνε αυτή τη συμπεριφορά και, αντ' αυτού, θα έχει μια άμεση συζήτηση μαζί σου για τον λόγο που παίρνει αυτή την απόφαση.
Είσαι συναισθηματικά ώριμος/η;
Αν επέλεξε να τερματίσει τη σχέση σας με αυτόν τον τρόπο, πώς θα είχε αντιδράσει αν μένατε μαζί και είχαν συμβεί άλλοι αναπόφευκτοι στρεσογόνοι παράγοντες ή γεγονότα της ζωής;
Τελικά, σε κάθε σχέση έρχεται η στιγμή που πρέπει να γίνουν δύσκολες συζητήσεις, και σου δείχνει με τις πράξεις του/της ότι δεν θα ήταν διαθέσιμος ή πρόθυμος να συμμετάσχει σε αυτές τις συζητήσεις, κάτι που είναι απαραίτητο για να γίνει μια σχέση βαθύτερη και να κρατήσει στον χρόνο.
Κοινώς, φτηνά τη γλύτωσες!
3. Αφιέρωσε χρόνο για να επεξεργαστείς την εμπειρία σου και να εκτονωθείς
Μπορεί να είναι δελεαστικό ν’ αγνοήσεις τα συναισθήματά σου ή να τα βάλεις κάτω απ’ το χαλί, αλλά αυτό απλά θα παρατείνει τη διαδικασία επούλωσης της πληγής σου.
Όταν είσαι έτοιμη/ος, επίτρεψε στον εαυτό σου να έχει μια διέξοδο για να εκφράσεις τα συναισθήματα που δεν είχες την ευκαιρία με …το φάντασμα.
- Γράψε ένα γράμμα ή δημιούργησε ένα ηχητικό σημείωμα που εκφράζει όλα όσα δεν είχες ποτέ την ευκαιρία να πεις.
- Στη συνέχεια, κάψε το, σκίσε το ή διέγραψέ το.
Κάνε το όσες φορές χρειάζεται μέχρι να νιώσεις ότι δεν έχει μείνει τίποτα για να επεξεργαστείς.
Κι αν νιώθεις την απόρριψη να σε τσούζει, διάβασε το σχετικό άρθρο εδώ -> Απόρριψη – η μεταμφιεσμένη Ευλογία
4. Κόψε τους δεσμούς
Οι συνεχείς υπενθυμίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το άτομο που διέκοψε απότομα την επικοινωνία σας, οι παλιές φωτογραφίες ή αναμνήσεις μπορεί να σ’ εμποδίζουν να επουλώσεις τις πληγές σου και να προχωρήσεις.
Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ρεαλιστικές απεικονίσεις ενός ατόμου και μπορούν να σου δώσουν μια λανθασμένη εντύπωση ότι ζουν τέλεια χωρίς εσένα.
Υπάρχουν πολλοί παραλήπτες ghosting, που το «φάντασμα» εξακολουθεί να τους ακολουθεί στα social media, κάτι που απλά ρίχνει μόνο αλάτι στην πληγή.
Δεν ήταν πρόθυμος ν’ απαντήσει στο μήνυμά σου, αλλά μπορεί να απαντά στις ιστορίες σου ή να ανεβάζει συχνά τις δικές του ιστορίες και αναρτήσεις.
Όταν είσαι έτοιμη/ος, κόψε τους δεσμούς με το «φάντασμα» (πέταξε αναμνηστικά, απαλλάξου από παλιές φωτογραφίες ή διέγραψέ τον/την στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και θα δεις ότι θα σε ενδυναμώσει και θα σε απελευθερώσει από οδυνηρές υπενθυμίσεις του παρελθόντος.
14 «Κόκκινες σημαίες» στις σχέσεις σου που δεν πρέπει να αγνοήσεις
5. Σκέψου το έναυσμα
Το Ghosting μπορεί να φέρει υπενθυμίσεις από το παρελθόν, όταν προηγούμενες σχέσεις (ρομαντικές, πλατωνικές ή οικογενειακές) έληξαν με απότομο τρόπο χωρίς συζήτηση ή προειδοποίηση.
Ως αποτέλεσμα, το ghosting μπορεί να προκαλέσει θλίψη για το τέλος κάθε μιας σχέσης που δεν υποβλήθηκε ποτέ πλήρως σε επεξεργασία.
Το Ghosting μπορεί επίσης να επιβεβαιώσει μια οδυνηρή πεποίθηση που μπορεί να έχεις για τον εαυτό σου, όπως
«Δεν αξίζω» ή ότι «Οι άλλοι πάντα φεύγουν».
"Δεν αξίζω" 9 συμβουλές για να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση σου
Εάν αναγνωρίσεις ότι υπάρχουν προηγούμενες πληγές που χρειάζονται επούλωση, δώσε χώρο στον εαυτό σου, ώστε να επεξεργαστεί τη θλίψη που συνδέεται με αυτές τις προηγούμενες εμπειρίες.
Περιοριστικές Πεποιθήσεις; Μην τις αφήνεις να σε σαμποτάρουν
Εάν δεν είσαι σίγουρη/ος από πού να ξεκινήσεις, μια ομαδική ή ατομική θεραπεία μπορεί να είναι εξαιρετικές επιλογές για να έχεις σταθερή υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
6. Εξασκήσου στην Αυτοσυμπόνια
Όταν δεν έχουμε απαντήσεις, μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να συμπληρώσουμε τα κενά με το να κατηγορούμε τον εαυτό μας.
Ωστόσο, τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είσαι ο δικός σου σύμμαχος και να στηρίξεις τον εαυτό σου, όπως θα έκανες με έναν καλό φίλο.
Αν δυσκολεύεσαι να εκφράσεις συμπόνια προς τον εαυτό σου, φαντάσου πως θα υποστήριζες έναν φίλο σε μια παρόμοια κατάσταση.
- Τι θα του έλεγες;
- Πώς θα τον παρηγορούσες;
Στη συνέχεια, εξασκήσου στο να εφαρμόζεις την ίδια υποστήριξη στον εαυτό σου.
Αυτοσυμπόνια - 4 ασκήσεις για σένα που δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις
7. Λάβε αξιόπιστη υποστήριξη
Επειδή το Ghosting μπορεί συχνά να μοιάζει με προδοσία, μπορεί να σε κάνει επιφυλακτικό λόγω της απογοήτευσης από τους άλλους και της δυσπιστίας για τις προθέσεις τους.
Η ύπαρξη ενός σταθερού συστήματος υποστήριξης είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης.
- Αξιολόγησε με ποιους βρίσκεσαι συνήθως, καθώς και αν τους εμπιστεύεσαι και αν μπορείς να βασιστείς σε αυτούς για υποστήριξη, ενώ περνάς αυτή τη διαδικασία.
Εάν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι περαιτέρω υποστήριξη πέρα από τον περίγυρό σου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σκέψου να ξεκινήσεις θεραπεία με κάποιον επαγγελματία που εμπιστεύεσαι, ώστε να ανακτήσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και την αυτοπεποίθησή σου.
Το Ghosting έχει γίνει πια τόσο διαδεδομένο, που βρήκαμε όνομα για τη συμπεριφορά.
Είναι πολύ απογοητευτικό να «κλείνει» μια σχέση, ακόμη και στο ξεκίνημά της, χωρίς εξηγήσεις, χωρίς μια συζήτηση έστω.
Προσπάθησε να μην το πάρεις προσωπικά, γιατί ακόμη κι αν έκανες ένα λάθος στην επικοινωνία σας, το «φάντασμα» δεν μπορεί ή δεν θέλει να επικοινωνήσει διεκδικητικά (άμεσα,ξεκάθαρα, με σεβασμό και συμπόνια), κάτι που δείχνει περισσότερα για τον ίδιο, παρά για σένα.
Και σε ρωτάω με αγάπη:
Αξίζεις τέτοια συμπεριφορά;
Με αγάπη,
Μαρία
Disclaimer: Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς και δεν υποκαθιστούν συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία σχετικά με ιατρικές ή ψυχικές παθήσεις. Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτόν τον ιστότοπο ή οποιοδήποτε σχετικό περιεχόμενο δεν πρέπει να λαμβάνονται ως ιατρική ή ψυχιατρική συμβουλή. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν λάβετε οποιεσδήποτε αποφάσεις που σχετίζονται με τη σωματική ή ψυχική σας υγεία.
Σχετικά άρθρα
Μαρία Κουτσουράδη Πως να ζητήσεις αυτά που θέλεις! Α Μέρος










