Γιατί δεν μπορείς να «ξεκολλήσεις» από μια τοξική σχέση

Γιατί δεν μπορείς να «ξεκολλήσεις» από μια τοξική σχέση

10 λόγοι που δεν μπορείς να προχωρήσεις 

Ο χωρισμός είναι μια επώδυνη διαδικασία, ακριβώς όπως είναι το πένθος για ένα θάνατο κάποιου δικού μας. 

Για να προχωρήσεις, χρειάζεται να ξεπεράσεις αυτή τη σχέση, και να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια στον εαυτό σου.

Πολλές φορές αυτό είναι δύσκολο γιατί δεν είναι απλά μια νοητική διαδικασία. 

Πως να ξεπεράσεις τον χωρισμό

Αν είχες μια μη υγιή ή τοξική σχέση, ίσως νομίζεις ότι θα είναι ευκολότερη η διαδικασία για να τον/την ξεπεράσεις («πέρναγα χάλια»), αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι αλήθεια.

Γιατι;

Όταν βρίσκεσαι σε μια τοξική ή μη υγιή σχέση, συχνά θυσιάζεις μικρά κομμάτια του εαυτού σου στην πορεία, κάθε μέρα, μέχρι να μην αναγνωρίζεις τον εαυτό σου. 

Είναι μια ύπουλη διαδικασία που φθείρει την αυτοεκτίμηση, τη διαίσθηση και την αυτοπεποίθησή σου με την πάροδο του χρόνου. 

Αυτή δεν είναι μια σχέση στην οποία ήσασταν συμβατοί με τον/την σύντροφό σου, είναι μια σχέση που σε έκανε να καταπιέσεις μέρη του εαυτού σου για να τη διατηρήσεις.

Είναι αρκετή η αγάπη;  

Χρειάζεται πολύ θάρρος και ειλικρίνεια με τον εαυτό σου για να αποφασίσεις τελικά να τερματίσεις μια τοξική σχέση. 

Όταν κάνεις αρχικά αυτό το βήμα, μπορεί να νιώσεις ανακούφιση. 

Αλλά στη συνέχεια, καθώς η πραγματικότητά σου αλλάζει, ίσως βρεθείς να δυσκολεύεσαι να προχωρήσεις μετά το τέλος της σχέσης. 

Μπορεί να αναρωτιέσαι, «Δεν αξίζω να είμαι χαρούμενη/ος;»

 «Δεν πρέπει να νιώθω ελεύθερη/ος;» 

14 «Κόκκινες σημαίες» στις σχέσεις σου που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Εάν δυσκολεύεσαι να απομακρυνθείς από μια τοξική σχέση, σκέψου εάν κάποιος από τους παρακάτω λόγους μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο:

1. Εθίστηκες στα σκαμπανεβάσματα της τελευταίας σου σχέσης


Οι τοξικές ρομαντικές σχέσεις έχουν συχνά παρόμοια δυναμική με τον τζόγο και τον εθισμό. 

Συνήθως υπάρχει ένα στοιχείο διακοπτόμενης ενίσχυσης, κατά την οποία βιώνεις μια σχέση στα «πάνω» της (up) και τα πηγαίνετε πολύ καλά, μόνο για να τραβιέται το χαλί κάτω από τα πόδια σου, και την επόμενη στιγμή να τα πηγαίνετε χάλια. 

Και ξανά τα ίδια.

Δεν έχεις ιδέα πότε θα συμβεί το επόμενο «πάνω» της σχέσης, επομένως αισθάνεσαι ξεχωριστά όταν συμβαίνει, και αυτό μπορεί να σε κρατήσει σε έναν συνεχές μοτίβο:

  • να αισθάνεσαι εξαρτημένη/ος από το επόμενο «πάνω», για να σου τονώσει τη διάθεση. 

Η έκρηξη αδρεναλίνης που βιώνεις ως αποτέλεσμα αυτών των υψηλών και χαμηλών σημείων μπορεί να εκληφθεί ως «πάθος» και δυνατή χημεία. 

Αλλά, η πραγματικότητα είναι ότι όταν τελειώσει αυτό το συναισθηματικό roller coaster μιας σχέσης, αντί να αισθάνεσαι ανακούφιση, μπορεί να αντιμετωπίζεις συμπτώματα στέρησης και να λαχταράς την επόμενη «δόση» σου.

Εάν έχεις προσπαθήσει να βγεις ραντεβού μετά την τελευταία σου σχέση και νιώθεις να βαριέσαι ή σαν να μην υπάρχει «σπίθα», μπορεί να δυσκολεύεσαι να προσαρμοστείς σε μια σταθερή σχέση που δεν μοιάζει με …τρενάκι.

Ενεργειακά Βαμπίρ - 5 Τρόποι αντιμετώπισης

2. Βαθύτερη Πληγή

Το να προσπαθείς να προχωρήσεις, ίσως ενεργοποιεί μια βαθύτερη πληγή από το παρελθόν σου.

Για πολλούς, η δυσκολία μετάβασης από τοξικές ή μη υγιείς σχέσεις μπορεί να είναι μια αντανάκλαση βαθύτερων πληγών που δεν έχουν ακόμη επουλωθεί. 

Είτε έχουν τις ρίζες τους σε προηγούμενους χωρισμούς, είτε οδυνηρές εμπειρίες από την παιδική ηλικία, οι τοξικές σχέσεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως μια υπενθύμιση του δικού σου πόνου.

Εάν δυσκολεύεσαι να προχωρήσεις μετά το τέλος μιας μη υγιούς σχέσης, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι προσπαθείς να επουλώσεις μια πληγή από το παρελθόν, επαναλαμβάνοντας την ίδια δυναμική, και διατηρώντας την ελπίδα ότι τα πράγματα θα είναι τελικά διαφορετικά αυτή τη φορά. 

Ένα φαινόμενο γνωστό ως καταναγκασμός επανάληψης αναφέρεται στην ασυνείδητη τάση να αναπαραστήσουμε συναισθηματικά επώδυνες καταστάσεις από το παρελθόν.

Ο καταναγκασμός της επανάληψης μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έλκεσαι από συντρόφους που αντικατοπτρίζουν τη δυναμική της σχέσης που βίωσες στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Εάν ο σύντροφός σου σου θύμισε έναν από τους γονείς ή τους φροντιστές σου, μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πόνο από αυτή την πληγή προσκόλλησης όταν η σχέση διαλυθεί.

Πώς συνδέεσαι με τους άλλους; Τύποι Προσκόλλησης

3. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή σου έχουν επηρεαστεί βαθιά


Οι τοξικές σχέσεις συχνά μας κάνουν να αμφισβητούμε και να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας. 

Εάν δεν αισθάνθηκες αποδεκτή/ός από τον/την σύντροφό σου, αλλά αντίθετα, σε επέκρινε ή σε μείωνε, αυτό μπορεί να φθείρει την αυτοπεποίθησή σου μέχρι να αποσυνδεθείς όλο και περισσότερο από τον εαυτό σου.

"Δεν αξίζω" 9 συμβουλές για να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση σου

Οι μη υγιείς σχέσεις συνήθως διαβρώνουν την αυτοεκτίμησή σου με την πάροδο του χρόνου και ως αποτέλεσμα μπορεί να έχεις εξαρτηθεί στο να βασίζεσαι στον σύντροφό σου για επιβράβευση και έγκριση. 

Πως να πιστέψεις στον εαυτό σου 11 Στρατηγικές

Η απελευθέρωση από αυτή τη δυναμική σε αναγκάζει να αντιμετωπίσεις τα δικά σου τρωτά σημεία και τις υποκείμενες πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου.

Δεδομένου ότι αυτή είναι συχνά μια επώδυνη και δύσκολη διαδικασία, μπορεί να πιάνεις τον εαυτό σου είτε να προσκολλάται έντονα στη φαντασίωση να ξαναβρεθεί μαζί με τον πρώην, είτε να προσπαθεί να βρει παρηγοριά σε κάποιο άλλο, νέο αμόρε.

Νέα Σχέση; Κάνε ένα τσεκ πρώτα

4. Kατηγορείς τον εαυτό σου για την διάλυση της σχέσης

Σε μια τοξική ή μη υγιή σχέση, μπορεί να κατηγορηθείς άδικα για όλα όσα συνέβησαν. 

Μήπως έμαθες με την πάροδο του χρόνου να αναλαμβάνεις την ευθύνη και για τη συμπεριφορά του άλλου ατόμου;

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παλεύεις με ενοχές ή μια ανησυχία τύπου «τι θα γινόταν, αν...»

Αν έχεις την αίσθηση ότι αν είχες απλώς προσπαθήσει περισσότερο, η σχέση δεν θα είχε τελειώσει, μπορεί να σε κρατήσει με την ελπίδα συμφιλίωσης και να παρατείνει τη διαδικασία επούλωσής σου.

5. Βλέπεις τη σχέση ως κάτι που θα μπορούσε να γίνει, αντί να τη βλέπεις όπως ήταν


Εάν δυσκολεύεσαι να προχωρήσεις από την τελευταία σου σχέση, δεν είναι ασυνήθιστο να εστιάζεις κυρίως στις θετικές αναμνήσεις, ενώ απορρίπτεις ή ελαχιστοποιείς τις επώδυνες. 

Αυτή η τάση ελαχιστοποίησης των επώδυνων πτυχών μιας προηγούμενης σχέσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους ήταν σε μια τοξική σχέση, καθώς συχνά υπάρχει μια γνωστική ασυμφωνία και αντικρουώμενα συναισθήματα που θάβονται σιγά σιγά, προκειμένου να διατηρηθεί η σχέση. 

Αυτό μπορεί να σε δυσκολέψει να δεις τον/την πρώην σου και τη σχέση από μια ρεαλιστική προοπτική, κάτι που τελικά εμποδίζει την ικανότητά σου να προχωρήσεις.

6. Έχεις απομακρυνθεί από τους φίλους ή την οικογένειά σου

Εάν έχεις εμπλακεί σε μια τοξική σχέση στο παρελθόν, το πιθανότερο είναι ότι οι άνθρωποι που νοιάζονται για σένα (αν γνώριζαν τι συνέβαινε) εξέφρασαν ανησυχία. 

Εάν αυτές οι ανησυχίες δεν είχαν αντιμετωπιστεί, αυτό θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει ρήξεις ανάμεσα σε σένα και τους φίλους ή την οικογένειά σου.

Επιπλέον, σε τοξικές σχέσεις υπάρχουν συχνά συναισθηματικά κακοποιητικές δυναμικές κατά τις οποίες ένας σύντροφος προσπαθεί να απομονώσει τον σύντροφό του από άλλους, εκτός της σχέσης, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο.

Εάν αισθάνεσαι ότι έχεις απομονωθεί από το αγαπημένους σου ως αποτέλεσμα της προηγούμενης σχέσης, μπορεί να πιστεύεις ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο να προχωρήσεις. 

  • Στείλε ένα μήνυμα, πάρε τηλέφωνο, κανόνισε ένα καφέ μαζί τους.

Οι άνθρωποι που σ ’αγαπούν θέλουν να σε βλέπουν ευτυχισμένη/ο, και θα χαρούν ν’ ακούσουν ότι έκανες αυτό το τεράστιο βήμα αυτο-αγάπης. 

Πάρε τον έλεγχο της ζωής σου σε 10 βήματα!

7. Έχεις χάσει την αίσθηση του εαυτού σου


Με την πάροδο του χρόνου, οι μη υγιείς σχέσεις μπορούν να διαβρώσουν την αίσθηση του εαυτού μας και να δημιουργήσουν μια αντίθεση μεταξύ του ποιοι είμαστε και του ποιοι περιμένουν οι άλλοι να είμαστε.

Το να βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση είναι απίστευτα εξαντλητικό και μπορεί να έχεις ξοδέψει πολύ χρόνο και ενέργεια καταπιέζοντας τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες για να διατηρήσεις τη σχέση.

Τόσο πολύ, που ίσως έχεις χάσει την επαφή με τις ανάγκες σου, ενδιαφέροντα και επιθυμίες. 

Μόλις τελειώσει μια τοξική σχέση, μπορεί να αισθάνεσαι σαν να έχεις χάσει ένα μέρος του εαυτού σου και ο φόβος του ν’ ανακαλύψεις ξανά ποια/ος είσαι εκτός αυτής της σχέσης μπορεί να μοιάζει τεράστιος.

Βάλε Εσένα σε Προτεραιότητα!

8. Σε τρομάζει η αβεβαιότητα

Το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να επεξεργαστεί πλήρως τα συναισθήματά του και να προχωρήσει από μια τοξική σχέση, σημαίνει ότι κάνεις ένα βήμα προς το άγνωστο και αντιμετωπίζεις την αβεβαιότητα για το μέλλον σου. 

Αυτό μπορεί να είναι μια τρομακτική προοπτική που σε κρατά εγκλωβισμένο με αυτό που σου είναι οικείο, ακόμα κι αν σου προκαλεί πόνο.

9. Κρατάς επαφή με τον/την πρώην ή/και τον παρακολουθείς στα social media


Είναι δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να αλληλεπιδράσουν με τον/την πρώην τους μετά από έναν χωρισμό. 

Ωστόσο, εάν η σχέση ήταν τοξική, μπορεί να διαταράξει ακόμη περισσότερο την ψυχική σου υγεία και την πρόοδο που έχεις κάνει μετά τον χωρισμό.

Εάν ο πρώην σου ήταν χειριστικός, ελεγκτικός ή απορριπτικός και εξακολουθείς να είσαι σε επαφή μαζί του ή τον ακολουθείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να προσπαθήσει να σε εμπλέξει ξανά σε μια τοξική δυναμική.

Εάν είσαι σε ευάλωτη ψυχική κατάσταση, μπορεί να είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση της σχέσης που είχατε, ενώ ταυτόχρονα σε κάνει να διατηρείς ψεύτικες ελπίδες ότι θα μπορούσατε μια μέρα να συμφιλιωθείτε και ν’ αλλάξει. 

Όμως, η επικοινωνία με τον/την πρώην σου ή η αλληλεπίδραση μαζί του/της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να ανατρέψει οποιαδήποτε πρόοδο κάνεις μετά τον χωρισμό.

10. Έχει πληγεί η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου

Για πολλούς, το τραύμα μιας τοξικής σχέσης μπορεί να τους κάνει να «κλείσουν» σε μελλοντικές σχέσεις ή την πιθανότητα να αφήσουν κάποιον να μπει πραγματικά στη ζωή τους. 

Όταν μια τέτοια σχέση σε κάνει να αμφισβητείς τα πάντα για τον εαυτό σου, μπορεί να δυσκολεύεσαι να εμπιστευτείς τον εαυτό σου και τους άλλους. 

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να έχεις τέτοια πανοπλία που να είναι δύσκολο να δημιουργήσεις αυθεντικές σχέσεις με άλλους.

Πως να πιστέψεις στον εαυτό σου 11 Στρατηγικές


Το να βρεις τον εαυτό σου και να περνάς όμορφα μετά από έναν χωρισμό, φαντάζει δύσκολο, ειδικά όταν είναι πρόσφατος.

Είναι βέβαιο, όμως, ότι αν κάνεις την δική σου εσωτερική δουλειά μπορείς να ξεκολλήσεις από μια τοξική σχέση και να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου σε τέτοιο βαθμό που θα ευγνωμονείς για το μάθημα που σου έδωσε.

 Ν' αγαπάς τον εαυτό σου. 

Με αγάπη,

Μαρία


Disclaimer: Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς και δεν υποκαθιστούν συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία σχετικά με ιατρικές ή ψυχικές παθήσεις. Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτόν τον ιστότοπο ή οποιοδήποτε σχετικό περιεχόμενο δεν πρέπει να λαμβάνονται ως ιατρική ή ψυχιατρική συμβουλή. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν λάβετε οποιεσδήποτε αποφάσεις που σχετίζονται με τη σωματική ή ψυχική σας υγεία.