7 τρόποι να έλξεις την ιδανική σχέση (για σένα!)

Είναι φυσικό να θέλουμε στη ζωή μας την παρουσία ενός
συντρόφου που να μας στηρίζει και να μοιράζεται τη ζωή μαζί μας.
Οι ρομαντικές σχέσεις εμπλουτίζουν τη ζωή μας με πολλούς τρόπους, όπως
- μας βοηθούν στην αυτογνωσία μας
- μας διδάσκουν
- μας κάνουν να νιώθουμε αγαπητοί και σημαντικοί
Η εύρεση ενός ρομαντικού συντρόφου μπορεί να μας γεμίσει ελπίδα, ανανέωση, και πολλή χαρά.
Παράλληλα, μπορεί να είναι και μια απαιτητική διαδικασία.
Είτε η προσέγγισή σου είναι να φλερτάρεις στο μπαρ, να μελετήσεις εκατοντάδες διαδικτυακά προφίλ ή να ζητήσεις από φίλους να σου κανονίσουν ένα ραντεβού, καταλαβαίνεις ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αφιερώνουν πολλή σκέψη και ενέργεια για να βρουν τον κατάλληλο σύντροφο.
Ωστόσο, για να βρεις την ιδανική σχέση για σένα, και όχι απλά κάτι για να περάσει η ώρα, ίσως να χρειαστεί να βγεις έξω από τη ζώνη άνεσής σου.
Και, ενώ σε κανέναν δεν αρέσει να βγαίνει από τη βολή του, οι παρακάτω τρόποι θα σε βοηθήσουν να έλξεις αυτό που θέλεις πιο στοχευμένα, με αυτοπεποίθηση και διαύγεια.
7 τρόποι για να έλξεις την ιδανική σχέση (για σένα!)
1. Γνώρισε τον εαυτό σου
Σπάνια μένουμε με το πρώτο άτομο με το οποίο δημιουργούμε μια σχέση.
Σίγουρα, ίσως υπάρχει ένα ζευγάρι που όλοι γνωρίζουμε… Γνωρίστηκαν στο Γυμνάσιο, παντρεύτηκαν και είναι ακόμα μαζί μέχρι σήμερα.
Οι υπόλοιποι θα κάνουμε αρκετές σχέσεις πριν νιώσουμε ότι ξέρουμε πραγματικά ποιοι είμαστε.
Συνήθως χρειάζεται να βιώσουμε μερικά σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις και πιθανώς έναν χωρισμό (ή δέκα), για να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που τελικά ψάχνουμε μέσα σε μια σχέση.
Μπορεί να πιστεύεις ότι θέλεις έναν/μια σύντροφο που να ταιριάζει με ένα συγκεκριμένο σύνολο χαρακτηριστικών, ή μπορεί να προσέλκυσες έναν σύντροφο που έχει έρθει στη ζωή σου για να ενεργοποιήσει όλα αυτά που χρειάζεται να θεραπεύσεις.
Όποια και αν είναι η περίπτωση, δεν ξέρουμε πάντα τι θέλουμε στην αρχή.
Ενδέχεται να κατακτήσουμε ορισμένες ιδιότητες όταν είμαστε νεότεροι, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς αργότερα στη ζωή μας.
Ίσως προσπάθησες «να το κάνεις να δουλέψει» με κάποιον με τον οποίο δεν ήταν γραφτό να το πάτε μέχρι τέλους.
Παράδειγμα:
Όταν η Ελένη ήταν μικρή, ήθελε έναν σύντροφο που να ήταν ψηλός και να έβγαζε πολλά χρήματα. Αφού τον βρήκε και τον παντρεύτηκε, χώρισαν λόγω διαφορών που δεν μπορούσαν να επιλύσουν. Δεν υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον για να το προσπαθήσουν.
Δύο χρόνια μετά το διαζύγιό της γνώρισε έναν άντρα που δεν ήταν τόσο ψηλός και εργαζόταν ως καλλιτέχνης. Βρήκε πολλά από αυτά που ήθελε σε έναν άντρα, ωστόσο αυτή τη φορά ένιωθε πολύ πιο ξεκάθαρη ως προς το τι ένιωθε σωστό για την ίδια.
Τον ερωτεύτηκε γρήγορα και συνειδητοποίησε πόσο πολύ εκτιμούσε άλλα χαρακτηριστικά, όπως το να μπορεί να κάνει βαθιές συζητήσεις και να συνδέεται σε συναισθηματικό επίπεδο.
Χρειάστηκε να τελειώσει ο πρώτος της γάμος για να τη βοηθήσει να αποκαλύψει τις βαθύτερες ιδιότητες που εκτιμούσε σε μια ρομαντική σχέση. Δεν ήταν ρηχή στον πρώτο της γάμο, ωστόσο δεν είχε ακόμη αρκετή εμπειρία για να δει αυτά που πραγματικά εκτιμούσε σε μια μακροχρόνια συντροφική σχέση.
Η κουλτούρα μας αποκαλεί το διαζύγιο και τον χωρισμό «αποτυχημένη σχέση», αλλά το θέμα είναι ότι αυτές οι σχέσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε ποιες είναι οι ανάγκες και τα θέλω μας.
Οι «αποτυχημένες» σχέσεις μάς βοηθούν να αποκαλύψουμε τους τομείς στους οποίους είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε σε μια σχέση, και αυτούς που απλά δεν είμαστε.
Αλλά, το να πας από τη μια σχέση στην άλλη δεν πρόκειται να σου δώσει τη διαύγεια που θέλεις.
• Αφιερώνοντας λίγο χρόνο ανάμεσα στις σχέσεις για να καλλιεργήσεις τον εσωτερικό σου κόσμο θα βοηθήσει πολύ όταν βρεις έναν/μια σύντροφο με τον οποίο είστε συμβατοί.
Πώς συνδέεσαι με τους άλλους; Τύποι Προσκόλλησης
Το να γνωρίζεις τον εαυτό σου σημαίνει να αφιερώνεις χρόνο για να είσαι πραγματικά σε επαφή με τον εαυτό σου.
Όταν λέω «γνώρισε τον εαυτό σου», δεν εννοώ μόνο να ξέρεις αυτό που σου αρέσει, δεν σου αρέσει, τι θέλεις και τι όχι. Μιλάω επίσης για την εξερεύνηση του μυαλού σου και την υποβολή δύσκολων ερωτήσεων στον εαυτό σου.
Ερωτήσεις όπως:
• Γιατί δεν μου αρέσει αυτή η ποιότητα στον άλλον; Θα μπορούσε αυτό το άτομο να είναι καθρέφτης για κάτι που υπάρχει επίσης μέσα μου;
• Υπάρχει κάτι που χρειάζεται να δουλέψω στον εαυτό μου; π.χ. ανασφάλεια, θέματα εμπιστοσύνης, επιθετικότητα
Ή
• Περιμένω από κάποιον άλλο να δημιουργήσει την ευτυχία μου; Είμαι χαρούμενη μόνη μου ή ελπίζω ότι κάποιος θα έρθει να με σώσει;
Όταν αφιέρωσα χρόνο για να γνωρίσω τον εαυτό μου σε ένα βαθύτερο επίπεδο μετά από έναν δύσκολο χωρισμό, έκανα αρκετή δουλειά για να συμφιλιωθώ με τα πιο σκοτεινά σημεία του εαυτού μου. ( Σκοτεινά, εννοώ άγνωστα και όχι «αρνητικά»).
Ο θυμός, ο πόνος, η απογοήτευση και η λύπη μου βγήκαν στην επιφάνεια. Μόλις επέτρεψα στον εαυτό μου να νιώσει αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα, δεν με κρατούσαν πια όμηρο.
Ήμουν ελεύθερη υπό μία έννοια γιατί μπορούσα να αναγνωρίσω ότι
Αξίζω, ακόμη και με τα «αρνητικά» μου.
Όταν μπορείς να μένεις με το δικό σου εσωτερικό σκοτάδι, θα μπορείς να μένεις και με κάποιον άλλο στο σκοτάδι του.
Εάν δεν είσαι εξοικειωμένη με τον δικό σου θυμό, πιθανότατα θα πυροδοτείται κάτι μέσα σου όταν κάποιος άλλος είναι θυμωμένος.
Η γνωριμία με τον εαυτό σου ουσιαστικά σου δίνει την δυνατότητα να είσαι κυρίαρχη/ος των συναισθημάτων σου, ακόμα και όταν ο άλλος σε πυροδοτήσει.
Με λίγα λόγια,
δεν έχει τόση σημασία τι συμβαίνει έξω από εσένα, όσο τι συμβαίνει μέσα σου.
Κι αν σε αυτό το σημείο συνειδητοποιήσεις ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για σένα να δημιουργήσεις μια συντροφική σχέση, είναι εντάξει! Δεν είναι κάθε περίοδος κατάλληλη. Ίσως αποφασίσεις ότι θέλεις να εστιάσεις στην ανάπτυξή σου, στη θεραπεία σου ή στη δουλειά σου.
Μείνε ειλικρινής με τον εαυτό σου, και θα καταλάβεις όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Νέα Σχέση; Κάνε ένα τσεκ πρώτα
2. Απόλαυσε το σημείο που βρίσκεσαι
Δεν χρειάζεται να λες στους φίλους σου ότι απολαμβάνεις να είσαι single, απλώς κάνε το.
Μάθε να περνάς καλά και μόνη/ος σου.
Ούτε χρειάζεται να κάνεις διαλογισμό στην κορυφή ενός βουνού (θα μπορούσες φυσικά αν το θέλεις), αλλά τουλάχιστον βρες χρόνο να έρχεσαι σε επαφή με σένα, τις σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου, και το σώμα σου.
• Ξεκίνα ένα ημερολόγιο, κάνε μια βόλτα ή να νιώσε άνετα να δειπνήσεις μόνη/ος σου και να απολαύσεις πραγματικά τον εαυτό σου.
Το να απολαμβάνεις το να είσαι ελεύθερος/η δεν σημαίνει ότι είναι λάθος να θέλεις μια σχέση.
Όλοι οι άνθρωποι είμαστε «προγραμματισμένοι» για σύνδεση.
Αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να ξέρεις ότι αξίζεις μια σχέση, ενώ δεν είσαι προσκολλημένη/ος στο πότε θα συμβεί, σε αντίθεση με το να νιώθεις απελπισμένη και να προσπαθείς να εκβιάσεις μια σχέση να ξεκινήσει πριν την ώρα της.
Όταν προσπαθείς απεγνωσμένα να αποφύγεις να μείνεις μόνη/ος, είναι πιο πιθανό να μπεις σε μια σχέση που δεν είναι καλή για σένα.
Κάτι που με οδηγεί στο επόμενο σημείο.
3. Βρες την ευτυχία μέσα σου
Κλισέ, σωστά;
Ναι, το έχεις ξανακούσει, και για έναν πολύ καλό λόγο.
Ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους για να προσελκύσεις τη σχέση που σου αξίζει είναι… το μάντεψες,
Η Αυτοαγάπη
Η προσωπική σου ανάπτυξη και η δημιουργία εσωτερικής ευτυχίας είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση και την οικοδόμηση μιας ευτυχισμένης σχέσης με κάποιον άλλο.
Κανείς δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά για την δική σου προσωπική ανάπτυξη και κανείς δεν μπορεί ως δια μαγείας να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους ανθρώπους για να μας αποσπάσουν την προσοχή για λίγο, αλλά όταν περάσει ο καιρός, καθώς η φάση της ερωτικής αγάπης καταλαγιάζει, οι ίδιες σκέψεις ή συναισθήματα που σκοπεύαμε να αγνοήσουμε επανέρχονται.
Οι ανασφάλειες, το άγχος, η αυτο-αμφιβολία, η ζήλεια είναι πάλι εδώ.
Μάθε να ηρεμείς, να ρυθμίζεις τα συναισθήματά σου.
Πως θα ανακουφίσεις γρήγορα το άγχος και τα συναισθήματά σου - Ασκήσεις ρύθμισης
- Μάθε πως είναι το σώμα σου όταν νιώθεις λύπη ή κάποιο άλλο δυσάρεστο συναίσθημα.
- Δώσε στον εαυτό σου αγάπη και τίμησε το σώμα σου.
- Δείξε στον εαυτό σου πόσο αξίζει, με τη συμπεριφορά σου.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ελκυστικό από κάποιον που έχει όρια και αγαπάει τον εαυτό του.
4. Γράψε!
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν γράφουμε κάτι με το χέρι, ο εγκέφαλός μας σχηματίζει χιλιάδες περισσότερες συνδέσεις από ό,τι θα δημιουργούσε αν το πληκτρολογούσαμε σε υπολογιστή.
Το έχω πει αμέτρητες φορές, αλλά το να γράφεις σε ένα ημερολόγιο είναι μια πολύ ισχυρή πρακτική.
Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να έχεις περισσότερη διαύγεια σχετικά με το τι θέλεις σε μια σχέση.
Δοκίμασε τις παρακάτω ερωτήσεις :
- Τι θέλεις σε μια σχέση;
- Τι είσαι διατεθειμένη/ος να κάνεις για να έλξεις αυτή τη σχέση;
- Ποιες είναι οι ιδιότητες που θέλεις να έχει ο/η σύντροφός σου;
- Τι θα ήθελες να προσφέρεις σε μια σχέση;
- Τι περιμένεις να προσφέρει ο/η σύντροφός σου σε μια σχέση;
- Όταν υπάρχει σύγκρουση, πώς θα το επιλύσετε εσείς οι δύο;
Για παράδειγμα, θα απομονωθείς, θα το συζητήσετε, θα μιλήσετε με κάποιον επαγγελματία, θα χρησιμοποιήσετε εργαλεία επικοινωνίας;
Συγκρούσεις - Πως να τις διαχειριστείς αποτελεσματικά
- Ποια είναι τα συναισθήματα που θέλεις να βιώνεις μέσα σε αυτή τη σχέση;
- Ποια είναι αυτά που δεν διαπραγματεύεσαι με τίποτα; (Dealbreakers!) Π.χ. Να μην θέλει οικογένεια (ή να θέλει), να δουλεύει πολύ, να κάνει προσωπική θεραπεία;
Προσπάθησε να μην κρίνεις τον εαυτό σου γι' αυτά που γράφεις.
Είναι μόνο για σένα!
Στην πορεία μπορείς να επεξεργαστείς όλα όσα έχεις γράψει και να τα αξιολογήσεις. Κι εγώ, έχω γράψει ότι μου αρέσουν οι μελαχρινοί, αλλά αν έρθει ο Brad Pitt δεν θα τον διώξω!
Έχε το ημερολόγιό σου εύκαιρο και προσπάθησε να σημειώνεις συχνά.
Μη διστάσεις να αλλάξεις αυτά που γράφεις, καθώς συνεχώς μαθαίνεις και αναπτύσσεσαι, και να θυμάσαι ότι
Τα άτομα που έλκεις στη ζωή σου είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη και θεραπεία – πάντα.
Ακόμα κι αν δεν φαίνεται.
ίσως να νομίζεις ότι θέλεις έναν σύντροφο με ένα συγκεκριμένο στυλ επικοινωνίας (π.χ. Διεκδικητικό) και να προσελκύεις το ακριβώς αντίθετο από αυτό (π.χ. παθητικοεπιθετικό).
Αυτό σημαίνει ότι η σχέση είναι καταδικασμένη να αποτύχει;
Όχι!
Το πιο πιθανό είναι ότι υπάρχει κάτι για να μάθεις. Δώσε προσοχή.
5. Εσύ, θα έβγαινες μαζί σου;
Αυτό είναι αστείο γιατί τις περισσότερες φορές, δεν σκεφτόμαστε αν θα βγαίναμε ραντεβού με τον εαυτό μας πριν ασχοληθούμε με το τι περιμένουμε από το άλλο άτομο στη σχέση των ονείρων μας.
Ξοδεύουμε πολύ χρόνο για να απαριθμήσουμε ποιοι θέλουμε να είναι, αλλά όχι πολύ χρόνο για να σκεφτούμε πως είμαστε εμείς για τον αγαπημένο μας.
Κοίταξε στον καθρέφτη και κάνε στον εαυτό σου αυτή την ερώτηση:
«Θα έβγαινα ραντεβού με μένα;»
Έχω απαντήσει πολλές φορές ναι και όχι. Μερικές φορές η συμπεριφορά μου είναι πολύ ενοχλητική, και μερικές φορές είμαι καταπληκτική!
Όμως, όλοι έχουμε τις στιγμές μας.
Το ερώτημα είναι, δουλεύεις για να γίνεις μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου ή έχεις κολλήσει στο να έχεις δίκιο;
Είσαι συναισθηματικά ώριμος/η;
«Θα προτιμούσες να έχεις δίκιο ή θα προτιμούσες να είσαι ευτυχισμένος»;
6. Μην περιμένεις να ζήσεις
Αν έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να λέει «όταν είμαι σε σχέση θα το κάνω», σκέψου ότι τώρα είναι η ώρα να το κάνεις.
Μην περιμένεις μια σχέση να σου δώσει την άδεια να πας ένα ταξίδι ή να ζήσεις μια εμπειρία που ονειρεύεσαι.
- Ζήσε τη ζωή σου τώρα και εμπιστεύσου ότι αυτός είναι ο τρόπος για να έλξεις έναν/μια σύντροφο που θα σου ταιριάζει.
Σκέψου το. Ο άντρας ή η κοπέλα με την οποία θέλεις να μοιραστείς τη ζωή σου απλώς κάθεται στο σπίτι και περιμένει; Πιθανώς όχι….
Και ούτε εσύ πρέπει.
- Κάνε το ταξίδι
- Πήγαινε στο αγαπημένο σου εστιατόριο
- Προγραμμάτισε μια περιπέτεια
- Δημιούργησε ένα ρομαντικό περιβάλλον και απόλαυσε μια όμορφη βραδιά στο σπίτι
- Περιποιήσου τον εαυτό σου
Πώς θα ήθελες να σου συμπεριφέρεται ο/ η σύντροφός σου;
Κάνε το, το αξίζεις!
Και που ξέρεις, μπορεί αυτή η solo εκδρομή ή το μουσείο να είναι το μέρος που θα γνωρίσεις κάποιον υπέροχο!
7. Βρες τους ανθρώπους σου
Κοίτα γύρω σου και παρατήρησε τους ανθρώπους με τους οποίους περνάς τον χρόνο σου αυτές τις μέρες.
- Οι φίλοι σου σε υποστηρίζουν;
- Μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, ακόμα κι όταν περνάς δύσκολες στιγμές;
- Υπάρχει υγιής επικοινωνία μεταξύ σας;
- Μπορείς να τους ζητήσεις αυτό που χρειάζεσαι;
- Νιώθεις έμπνευση όταν είσαι μαζί τους;
- Ξέρεις ότι μπορείς να αναπτυχθείς με αυτούς τους ανθρώπους;
Αν απάντησες ναι, συγχαρητήρια! Βρήκες τη φυλή σου.
Εφόσον έχεις περιβάλλει τον εαυτό σου με θετικούς ανθρώπους και έχεις δημιουργήσει υγιείς σχέσεις, είσαι σε καλό δρόμο για να προσελκύσεις και μια υγιή ρομαντική σχέση.
Είμαστε αυτοί με τους οποίους περιβάλλουμε τον εαυτό μας και αν μπορούμε να κάνουμε τις φιλίες μας να λειτουργήσουν με συνειδητό τρόπο, θα κάνουμε εξαιρετική εξάσκηση για όταν εμφανιστεί ο ρομαντικός μας σύντροφος.
Τι γίνεται όμως αν απάντησες όχι;
Μην ανησυχείς.
Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσεις ολόκληρο τον κύκλο σου, αλλά ίσως υπάρχουν κάποιες αλλαγές που πρέπει να συμβούν.
Στα 30 μου, έκανα μια τεράστια αναθεώρηση των σχέσεων που είχα στη ζωή μου.
Άφησα τους περισσότερους από τους ανθρώπους που είχα στη ζωή μου επειδή ήταν επιφανειακές σχέσεις, και η αλήθεια είναι ότι δεν ένιωθα υποστήριξη και αγάπη.
- Για να αναπτυχθείς, χρειάζεται να έχεις υγιή όρια να και να πιστεύεις ότι αξίζεις όμορφες σχέσεις.
Αυτό περιλαμβάνει να βεβαιωθείς ότι οι άνθρωποι που περνάς το χρόνο σου σε αντιμετωπίζουν με σεβασμό, σε βοηθούν να γίνεις καλύτερη/ος και σε ενθαρρύνουν να ακολουθήσεις τα όνειρά σου.
Εκτός αυτού, είναι σημαντικό να μην περιστρέφεται ολόκληρη η ζωή σου στο να βρεις ή να διατηρήσεις μια σχέση μόνο με ένα άτομο.
Η κοινότητα, η φυλή μας (και όχι μόνο ένα άτομο) είναι αυτό που μας κρατά να ευδοκιμούμε σε έναν φαινομενικά χαοτικό κόσμο.
Αξίζεις να έχεις τη σχέση των ονείρων σου!
Απλά να θυμάσαι, όλα ξεκινούν από σένα.
Με αγάπη,
Μαρία
Disclaimer: Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς και δεν υποκαθιστούν συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία σχετικά με ιατρικές ή ψυχικές παθήσεις. Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτόν τον ιστότοπο ή οποιοδήποτε σχετικό περιεχόμενο δεν πρέπει να λαμβάνονται ως ιατρική ή ψυχιατρική συμβουλή. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν λάβετε οποιεσδήποτε αποφάσεις που σχετίζονται με τη σωματική ή ψυχική σας υγεία.
Σχετικά άρθρα
Μαρία Κουτσουράδη Διαίσθηση ή Φόβος;






