Σταμάτα να είσαι το "καλό παιδί" (people-pleaser)

Σταμάτα να είσαι το "καλό παιδί" (people-pleaser)

Όλοι έχουμε βάλει στην άκρη τα συναισθήματά μας για να ευχαριστήσουμε κάποιον άλλο. 

  • Ίσως πήγες για ένα ποτό με φίλους, ενώ προτιμούσες να μείνεις σπίτι.
  • Δεν μίλησες στο επαγγελματικό meeting για να μη φανείς ατομιστής.

Ίσως ο περίγυρός σου να σε χαρακτηρίζει ως «καλό παιδί», και είναι ωραίο, έτσι δεν είναι;

Από την άλλη, υπάρχει περίπτωση να γίνεσαι χαλί να σε πατήσουν;


Το να θέλουμε να ευχαριστούμε συνεχώς τους άλλους είναι ένας φαύλος κύκλος - και  είναι δύσκολο να σπάσει αν δεν κάνουμε τα απαραίτητα βήματα.

Με στοχευμένη προσπάθεια, μπορείς ν' αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου, ν' αρχίσεις να προσεγγίζεις τις σχέσεις σου με ισορροπία και να μάθεις πως να σταματήσεις να γίνεσαι χαλί να σε πατήσουν.


Τι είναι το σύνδρομο του «καλού παιδιού»; (people-pleasing)

(ή αλλιώς χαλί να σε πατήσουν)

Το σύνδρομο του «καλού παιδιού» ή αλλιώς people-pleaser είναι κάποιος που στοχεύει σταθερά να κάνει τους ανθρώπους γύρω του χαρούμενους, βάζοντας τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές του.

 Μπορεί να βλέπεις αυτό το άτομο ως ευγενικό, πρόθυμο να βοηθήσει τους άλλους, και αυτό μπορεί να είναι αλήθεια - αλλά οι άνθρωποι που θέλουν συνεχώς να ευχαριστούν τους άλλους συχνά αποτυγχάνουν να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες ή να επικεντρωθούν στον εαυτό τους.

Πολλά «καλά παιδιά» έχουν ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που είναι γνωστό ως κοινωνιοτροπία, το οποίο είναι μια υπερεπένδυση ή εμμονή με τις διαπροσωπικές σχέσεις. 

Τα άτομα με αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να βλέπουν την έγκριση των άλλων ως έναν τρόπο διατήρησης των σχέσεων.


Μπορεί επίσης να δίνουν συνεχώς προτεραιότητα στις ανάγκες των άλλων σε βάρος των δικών τους, ακόμα κι αν αυτό γίνεται με καλές προθέσεις. 

Αλλά το χτίσιμο των σχέσεων βασίζεται στην έγκριση, το οποίο σημαίνει ότι στερούνται γνήσιας σύνδεσης. 

Οι αρνητικές επιπτώσεις 

Τα «Καλά Παιδιά» συχνά δυσκολεύονται να είναι ειλικρινείς και να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Όταν αρνείσαι συνεχώς τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά σου με σκοπό να κάνεις τους άλλους χαρούμενους, μπορεί να χάσεις τον εαυτό σου

Ακόμα κι αν ο στόχος είναι να δημιουργήσεις βαθύτερες συνδέσεις ή να αναπτύξεις πιο δυνατές σχέσεις, ο αντίκτυπος είναι τελικά αρνητικός, επειδή δεν βοηθάς πρώτα τον εαυτό σου.

Μπορεί να σου είναι ολοένα και πιο δύσκολο να έχεις τους πάντες ευχαριστημένους λόγω του άγχους και του στρες που συνοδεύει το να είσαι ανειλικρινής.

Ο περίγυρός σου μπορεί ν’ αρχίσει να συνηθίζει τη συμπεριφορά σου και να τη θεωρήσουν δεδομένη

Είναι φυσικό να θέλεις να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους.

Αλλά αν δεν βάζεις ποτέ τον εαυτό σου πρώτο, αρχίζεις να παραμελείς την δική σου ευτυχία.


12 σημάδια του «Καλού Παιδιού» - people-pleaser


Επειδή η επιθυμία να βοηθάμε και ευχαριστούμε τους άλλους μπορεί να φαίνεται ως θετικό χαρακτηριστικό, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε γινόμαστε χαλί να μας πατήσουν ή πότε είμαστε απλώς βοηθητικοί ως άνθρωποι.

Ο people-pleaser, ή το «Καλό Παιδί» επιδεικνύει διάφορες συμπεριφορές, όπως (αλλά δεν περιορίζονται σε):

1. Λέει πάντα «Ναι», ανεξάρτητα από το πως νιώθει

2. Ανησυχεί πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνον 

3. Νιώθει ενοχή αν απορρίψει κάποια πρόταση

4. Αγανακτεί κρυφά με άτομα που δεν συμπεριφέρονται ως «Καλά Παιδιά» 

5. Ανησυχεί ότι οι άνθρωποι θα τον βλέπουν αρνητικά αν τους απορρίψει

6. Πιστεύει ότι το με να κάνει πράγματα για τους άλλους θα κερδίσει την έγκρισή τους

7. Δυσκολεύεται να είναι ειλικρινής για τα συναισθήματά του

8. Υποφέρει από χαμηλή αυτοεκτίμηση

9. Ζητάει συνέχεια συγγνώμη ή αναλαμβάνει την ευθύνη, ακόμα κι αν κάτι δεν ήταν δικό του λάθος

10. Παραμελεί τη δική του ψυχική υγεία και ευημερία για να καλύψει τις ανάγκες των άλλων

11. Είναι ευαίσθητος στην απόρριψη και την κριτική, και την αποφεύγει πάση θυσία

12. Δεν αφιερώνει χρόνο για τον εαυτό του επειδή είναι συνεχώς απασχολημένος με το να κάνει πράγματα για τους άλλους


Τι προκαλεί το σύνδρομο του Καλού Παιδιού;

Αυτές οι τάσεις μπορεί να προέρχονται από έναν συνδυασμό πηγών ή από κάποιο κεντρικό τραύμα.

Αν και οι παρακάτω βασικές αιτίες δεν αντιπροσωπεύουν την ιστορία κάθε ατόμου, είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους πίσω από την καταναγκαστική επιθυμία των «καλών παιδιών» να κάνουν συνεχώς τους άλλους χαρούμενους, παραμελώντας τις ανάγκες τους.

Προηγούμενες εμπειρίες: Πολλοί άνθρωποι που είχαν τραυματικές εμπειρίες στοχεύουν να αποτρέψουν παρόμοιες καταστάσεις από το να συμβούν. Εάν αυτό ισχύει για εσένα, ίσως προσπαθείς συνεχώς να κάνεις τους άλλους χαρούμενους ως τρόπο για να ελέγξεις τη στάση ή τη συμπεριφορά τους.

Ανασφάλεια: Μπορεί να ανησυχείς υπερβολικά για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα και τι μπορείς να κάνεις για να τους αρέσεις. Μπορεί να πιστεύεις ότι αν κάνεις την υπέρβαση για να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους και να τους δώσεις αυτό που θέλουν, θα πάρεις την επιβεβαίωση που λαχταράς και θα κερδίσεις την έγκρισή τους.

Νιώθεις Ανασφάλεια;

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Μπορεί να γίνεσαι «χαλί να σε πατήσουν»  επειδή αμφιβάλλεις για την αξία σου. Εάν δεν πιστεύεις ότι έχεις εγγενή αξία που οι άλλοι θ’ αναγνωρίσουν, μπορεί να υποτιμάς τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Μπορεί να λαχταράς την αποδοχή από τους άλλους επειδή δυσκολεύεσαι να τη βρεις μέσα σου.

"Δεν αξίζω" 9 συμβουλές για να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση σου

Τελειομανία: Οι τελειομανείς θέλουν τα πάντα γύρω τους να ταιριάζουν με τα ιδανικά που έχουν στο κεφάλι τους, και πολλοί άνθρωποι που εκδηλώνουν  το σύνδρομο του «καλού παιδιού» επίσης πέφτουν κάτω από αυτή την ομπρέλα. Εάν θέλεις οι διαπροσωπικές σου σχέσεις να είναι τέλειες, ίσως κάνεις ό,τι μπορείς για να αποφύγεις τις συγκρούσεις και να κάνεις ό,τι σου λένε οι άλλοι.

Είσαι τελειομανής;

Παιδικό τραύμα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φροντιστές της παιδικής ηλικίας μπορεί να απαιτούν συνεχώς να τροποποιείς τη συμπεριφορά σου για να είναι εκείνοι ευχαριστημένοι, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν είναι ασφαλές να απογοητεύεις τους άλλους. Σε αυτήν την περίπτωση, η συμπεριφορά του «Καλού Παιδιού»  μπορεί να είναι μια μαθημένη συμπεριφορά που προέρχεται από παιδικό τραύμα, ενθαρρύνοντάς σε να πάρεις αυτό που χρειάζεσαι για να επιβιώσεις.

Μίμηση: Εάν οι κηδεμόνες σου εκδηλώνουν συμπεριφορές «καλού παιδιού» ίσως τις μιμήθηκες χωρίς να τις αντιλαμβάνεσαι. Τα παιδιά παίρνουν πολλά στοιχεία συμπεριφοράς από τις οικογένειές τους, οπότε ίσως εμφανίζεις όμοια χαρακτηριστικά που ίσως έμαθες ασυνείδητα ότι αποτελούν απαραίτητο συστατικό των υγιών σχέσεων.


9 τρόποι για να σταματήσεις να γίνεσαι «χαλί να σε πατήσουν»


Η βαθιά ριζωμένη ψυχολογία της συμπεριφοράς του Καλού Παιδιού μπορεί να είναι δύσκολο να διακοπεί, αλλά αν γνωρίζεις ήδη τις κακές σου συνήθειες, έχεις κάνει το πρώτο βήμα.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις να προσπαθείς συνεχώς να ευχαριστείς τους άλλους, να βρεις τη δική σου αξία και να αφήσεις πίσω αυτές τις αυτοκαταστροφικές τάσεις, για πάντα:

1. Αναγνώρισε τις επιλογές σου

Να θυμάσαι ότι η συμπεριφορά σου είναι υπό τον έλεγχό σου.

Η αρχική σου αντίδραση στο αίτημα κάποιου μπορεί να είναι να πεις «Ναι», αλλά μπορείς να ξεπεράσεις αυτή την ενστικτώδη τάση και να κάνεις επιλογές που αντανακλούν πραγματικά τις ανάγκες και τα συναισθήματά σου.

Κάθε φορά που βάζεις τις ανάγκες κάποιου άλλου πάνω από τις δικές σου, κάνεις μια επιλογή – οπότε ξεκίνα να κάνεις διαφορετικές επιλογές. 

Εάν χρειάζεσαι χρόνο, είναι εντάξει να πεις ότι θα επανέλθεις με μια απάντηση αργότερα. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεις προτεραιότητα στις γνήσιες αντιδράσεις σου αντί να στοχεύεις αυτόματα να κάνεις κάποιον άλλο χαρούμενο.

«Όχι» χωρίς ενοχές - 5 αποτελεσματικές συμβουλές

2. Θέσε στόχους 

Πολλά «καλά παιδιά» έχουν προσωπικούς στόχους, αλλά τους αγνοούν για να βοηθήσουν τους άλλους να πετύχουν τους δικούς τους. 

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να έρθεις σε επαφή με τους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους της ζωής σου για να έχεις μια σαφή εικόνα των συναισθημάτων σου. 

Γράψε τους στόχους σου σε μια λίστα ή σε ένα ημερολόγιο, ή μίλησε με έναν έμπιστο φίλο. 

Περιέγραψε όλα τα πράγματα που θέλεις να πετύχεις και ξεκίνησε να επεξεργάζεσαι ένα σχέδιο που θα σε βοηθήσει να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου

Η αλλαγή της εστίασής σου με αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνει το να πεις «όχι» σε πράγματα που δεν θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου. 

Αν έχεις ένα καταπληκτικό σεμινάριο για το οποίο ανυπομονούσες, αλλά η αδερφή σου ζητά να κάνεις babysitting, είναι εντάξει να αρνηθείς και να παραμείνεις πιστή/ος στο σχέδιό σου.

7 βήματα για να πετύχεις κάθε στόχο!

3. Θέσε υγιή όρια 

Αν διαπιστώσεις ότι αναλαμβάνεις πάρα πολλή δουλειά, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι τάσεις του «Καλού Παιδιού» εισέβαλλαν στο γραφείο σου! 

Το να πεις «ναι» στον εργοδότη σου και να κάνεις υπερωρίες μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα, αλλά η υπερβολική εργασία μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, υπερκόπωση, άγχος, και στρες.

Ο καθορισμός ορίων μπορεί και πρέπει να ισχύει και για την προσωπική σου ζωή. 

Αν και μπορεί να σου φαίνεται τρομακτικό, η επικοινωνία για το τι θέλεις και τι δεν θα κάνεις για τους άλλους μπορεί να βοηθήσει τον περίγυρό σου να ξέρει τι να περιμένει από εσένα. 

Εκείνοι που νοιάζονται για σένα θα καταλάβουν και θα σεβαστούν τα όριά σου.

5 Βήματα για να θέσεις υγιή (& ευγενικά) όρια


Αν θέλεις να μάθεις να θέτεις υγιή όρια, ώστε να προστατεύεις τον εαυτό σου και να δημιουργήσεις πιο ουσιαστικές και όμορφες σχέσεις, ρίξε μια ματιά στο Πρόγραμμα Sacred Self Coaching "Wellbound!"


4. Ξεκίνησε με κάτι μικρό

Ο στόχος σου είναι η πρόοδος, όχι η τελειότητα.

Δεν χρειάζεται να σταματήσεις να κάνεις πράγματα για άλλους.

Θέσε επιτεύξιμους στόχους (SMART) που είναι ρεαλιστικοί για σένα.

Φέτος θα πετύχεις τους στόχους σου!

Δοκίμασε να ξεκινήσεις με κάτι μικρό, όπως 

Να μοιραστείς την ειλικρινή σου γνώμη τουλάχιστον μία φορά στην επόμενη συνάντηση στο γραφείο.

Να παίρνεις χρόνο για ν’ απαντήσεις σε μια πρόσκληση «Να σου απαντήσω αύριο;»

Να αφιερώνεις πέντε λεπτά τη μέρα για να ελέγχεις το πρόγραμμά σου ( Πόσο χρόνο δεσμεύεις για τους άλλους και πόσο για σένα και τις ανάγκες σου; )

Να δεσμευθείς να διαβάσεις ένα βιβλίο ή ένα άρθρο για τα υγιή όρια  

5 Βήματα για να θέσεις υγιή (& ευγενικά) όρια

Να δοκιμάσεις να επικοινωνήσεις αυτά που θέλεις στον σύντροφό σου ή στην οικογένειά σου

Πως να ζητήσεις αυτά που θέλεις Α Μέρος

Αυτού του είδους οι σταδιακές αλλαγές θα σε βοηθήσουν να μάθεις να είσαι γενναία/ος, και σιγά σιγά να εξαλείψεις την τάση να ευχαριστείς συνεχώς τους άλλους, αμελώντας τις ανάγκες σου. 

Μόλις δεις ότι μπορείς να θέσεις ένα μικρό όριο, τα υπόλοιπα θα γίνουν ευκολότερα.

5. Δώσε χρόνο σε σένα

Αφιέρωσε λίγο χρόνο πριν απαντήσεις στο αίτημα κάποιου. 

Μπορείς να το αξιολογήσεις καλύτερα και να καταλάβεις αν είναι κάτι που μπορείς και θέλεις να κάνεις. 

Ακόμη και λίγα λεπτά σκέψης μπορούν να σου δώσουν την αυτοπεποίθηση να είσαι ειλικρινής και να πεις «Όχι».

6. Έκπαίδευσε τον εαυτό σου να νιώθει …άβολα

Εάν έχεις συνηθίσει να λαμβάνεις επιβεβαίωση και αποδοχή μέσω της ευχαρίστησης των άλλων, μπορεί να αισθάνεσαι ανησυχία χωρίς αυτήν την επιβεβαίωση. 

Για να απαλλαγείς οριστικά από τη συμπεριφορά «Καλού Παιδιού», θα χρειαστεί να νιώθεις άνετα ν’ αναζητάς επιβεβαίωση από μέσα σου και να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να ευχαριστήσεις του πάντες. 

Το να λες «όχι» στα αιτήματα κάποιου είναι μια μορφή αυτο-αγάπης και μπορεί να νιώθεις εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα!

Βάλε Εσένα σε Προτεραιότητα!

7. Σταμάτα να ζητάς συγγνώμη

Η συγγνώμη και η ανάληψη ευθύνης για πράγματα που δεν είναι δικό σου λάθος δεν είναι δίκαιο για κανέναν. 

Ορισμένες καταστάσεις είναι εκτός του δικού σου ελέγχου, και άλλες δεν αξίζουν την ανησυχία σου.

Δεν χρωστάς σε κανέναν συγγνώμη επειδή δεν έκανες αυτό που σου ζητούσε, και έμεινες πιστός/ή στον εαυτό σου. 

Υποστήριξε τον εαυτό σου και  μην ζητάς συγγνώμη, εκτός εάν είναι απαραίτητο.

Σταμάτα τα "Συγγνώμη"!

Όταν έχεις την επιθυμία να ζητήσεις συγγνώμη, δοκίμασε να αντικαταστήσεις τη συγγνώμη σου με ευγνωμοσύνη.

Αντί να πεις «Συγγνώμη που άργησα», μπορείς να δοκιμάσεις «Σ’ ευχαριστώ που περίμενες». 

Η Ευγνωμοσύνη φέρνει θετικότητα παντού.

8. Γίνε η μαζορέτα σου!


Όταν σταματήσεις να προσπαθείς συνεχώς να ευχαριστείς τους ανθρώπους γύρω σου, μπορεί να παρατηρήσεις ότι οι σχέσεις σου αλλάζουν.

 Ίσως οι άλλοι να μην έρχονται τόσο συχνά σε σένα για βοήθεια ή να σταματήσουν να σου λένε πόσο καλή/ος είσαι. 

Αυτό δεν είναι κακό.

Αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις των αλλαγών που κάνεις.

Αλλά η απώλεια της επιβεβαίωσης που έχεις συνηθίσει μπορεί να σε ρίξει ψυχολογικά.

  • Εάν νιώθεις απογοήτευση για αυτές τις αλλαγές, δοκίμασε να μιλήσεις στον εαυτό σου ή επανέλαβε μερικές θετικές δηλώσεις π.χ. Αξίζω να είμαι ευτυχισμένη 

Πως να πιστέψεις στον εαυτό σου 11 Στρατηγικές

Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι σου αξίζει η ευτυχία και ότι κάνεις κάτι πολύ θετικό για τον εαυτό σου προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά σου. 

9. Υποστηρικτικά άτομα 

Οι διαπροσωπικές σχέσεις αφορούν πολλά περισσότερα από αυτά που μπορεί να κάνει ο ένας για τον άλλον. 

Είτε αλληλεπιδράς με την οικογένεια είτε με φίλους, θα πρέπει να υπάρχει ένα ορισμένο επίπεδο εμπιστοσύνης και φροντίδας που υπερβαίνει τη συναλλαγή χρόνου ή εργασιών.

Όταν είναι δυνατόν, μείνε μακριά από τοξικούς ανθρώπους που αλληλεπιδρούν μαζί σου μόνο για να ζητήσουν κάτι. 

Εστίασε στο να περνάς χρόνο με εκείνους που είναι πρόθυμοι να σε δουν ως κάτι περισσότερο από αυτά που κάνεις για να τους ευχαριστήσεις. Και αν τους εμπιστεύεσαι πραγματικά, μπορείς να επικοινωνήσεις αυτό το ταξίδι αυτοανακάλυψης και προσωπικής ανάπτυξης, και να ζητήσεις την υποστήριξή τους.


Το να βοηθάς τους ανθρώπους δεν είναι κακό και δεν χρειάζεται να το εγκαταλείψεις εντελώς. 

Αντίθετα, σκέψου και τίμησε την προθυμία σου να βοηθάς από καρδιάς.

Εάν μπορείς να αφιερώσεις μόνο 20 λεπτά για να βοηθήσεις τον συνάδελφό σου, πες το εκ των προτέρων. 

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς ακόμα να βοηθήσεις χωρίς να παραμελήσεις τις δικές σου ανάγκες ή να δώσεις περισσότερα από όσα έχεις.

Όλα είναι θέμα ισορροπίας, people-pleaser!

Να θυμάσαι ότι κι εσύ έχεις σημασία! 

Δεν είναι υγιές να αγνοείς τη δική σου ευτυχία, ευημερία και τις ανάγκες σου για τους άλλους. 

Εάν είσαι πραγματικά ένα ευγενικό, καλοσυνάτο άτομο, φρόντισε να επεκτείνεις αυτήν την καλοσύνη σε όλους - συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σου. Εσύ, σε αγαπάς;

Το να μάθεις πως να σταματήσεις να προσπαθείς να ευχαριστείς τους άλλους ξεκινά με το να αναγνωρίζεις ότι αξίζεις την ίδια προσοχή που δείχνεις στους άλλους

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά να θυμάσαι ότι δεν είναι δουλειά σου να κάνεις τους πάντες χαρούμενους. Σταμάτα το αυτοσαμποταζ και μην βάζεις τις ανάγκες σου σε δεύτερη μοίρα. 

Είσαι το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή σου, οπότε συμπεριφέρσου ανάλογα!

Με αγάπη, 

Μαρία


Disclaimer: Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς και δεν υποκαθιστούν συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία σχετικά με ιατρικές ή ψυχικές παθήσεις. Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτόν τον ιστότοπο ή οποιοδήποτε σχετικό περιεχόμενο δεν πρέπει να λαμβάνονται ως ιατρική ή ψυχιατρική συμβουλή. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν λάβετε οποιεσδήποτε αποφάσεις που σχετίζονται με τη σωματική ή ψυχική σας υγεία.